بررسیها نشان میدهد میزان صادرات خودرو از ایران در سال گذشته نسبت به چهار سال قبل از آن به یک سوم رسیده است. ایران در سال ١٣٨٩ بیش از ٦٩ هزار دستگاه خودرو صادر کرد اما این رقم در پایان سال گذشته ٢٧ هزار دستگاه گزارش شد.
حجم صادرات خودرو در سال جاری نیز کاهشی قابلتوجه را تجربه کرده است. پیشبینی میشود کاهش سهم بازار خودروسازان در سال جاری شدت بیشتری را نسبت به سال گذشته تجربه کند. آمارهای ارایه شده از سوی گمرک نشان میدهد در پنج ماه اول امسال تنها ٢٢٠٦ دستگاه خودرو از ایران صادر شده است.
بر این اساس صنعت خودروسازی ایران هر چند با حمایتهای بیدریغی از سوی دولت همراه است و سیاستهایی برای غلبه بر وضعیت فعلی در دستور کار قرار میگیرد اما نتوانسته است در سالهای طولانی ورود به بازارهای جهانی سهم چندانی را از آن خود کند. تشدید تحریمها در ابتدای دهه نود سبب شد اقتصادی ایران با مشکلات فراوانی روبهرو شود.
شوک ارزی که وزرای دولت سابق از آن به عنوان در رفتن لنگر ارز یاد میکنند، سبب شد قیمت خودرو تا سه برابر در بازارهای داخلی افزایش یابد. افکار عمومی انتظار داشت پس از توافق هستهای تغییراتی در این صنعت ایجاد شود اما این اتفاق رخ نداد. به گزارش خبرآنلاین برآوردها نشان میدهد همزمان با کاهش حجم فروش خودرو در بازارهای داخلی و دپوی خودروها در انبارهای خودروسازان، سهم خودروسازان از بازارهای خارجی نیز کاهش یافته است. دولت با اعلام پرداخت تسهیلات ٢٥ میلیون تومانی درصدد بهبود وضعیت بازار خودروست.
پیش از این سوریه یکی از مهمترین بازارهای هدف ایران برای صادرات خودرو بود که تحولات داخلی این کشور و درگیریهای نظامی در آن سبب شد امکان صادرات خودرو به این کشور از میان برود. عراق در حال حاضر مهمترین بازار خودروهای صادراتی ایران است. هر چند ایران به کشورهایی مانند آلمان و چین نیز خودرو صادر کرده است اما تعداد خودروهای صادراتی به این کشورها در حدی نیست که از این اقدام بتوان تحت عنوان بازاریابی برای توسعه سهم خودروسازان از بازارهای جهانی یاد کرد.